Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Russia passing by - Zware klei
Russia passing by

Description

Een blog over reizen in Rusland, dat grote land dat mij meer uitdaagt dan angst inboezemt. Dat land met zijn eindloze wegen en routes.


My Links

Home
My Profile
Weblog Archives
Friends

Zware klei

Reizen in Rusland

 

De trein vertrekt als een trekker door de zware klei. Het horten en stoten van motor en wagons lijkt de inzittenden niet te deren. Ik kijk ze aan en zij kijken van tijd tot tijd ook naar mij. Natuurlijk, ik val onmiddellijk op als niet-Rus. Mijn kleding, de blik in mijn ogen, mijn gedrag en mij geringe spraakzaamheid zeggen genoeg. Niet dat de andere passagiers erg veel met elkaar praten. O nee, de vrouwen zitten veelal met een grote tas op schoot om zich heen te kijken, hun gezicht verraadt het dagelijkse harde werk dat ze moeten doen. De mannen verkennen de omgeving en het lijtk alsof zij voortdurend op jacht zijn naar "prooi", vrouwen dus.

In werkelijkheid val dat wel mee. Russische mannen houden er nog al eens méér dan één vrouw op na maar die bijvoruwen proberen ze toch echt niet in de trein te overmeestern.

 

Het landschap trekt traag voorbij. De boemel van het Baltische station naar "80 KM" rijdt nergens harder dan zo'n veertig a vijftig kilometer per uur. Buiten zijn er de uitgestrekte berken- en naaldbossen. Hier en daar lijkt een houten, groen, huisje verdwaald te zijn en op het punt te staan terug te keren naar de plaats van vertrek. Onderweg doet de trein haltes aan die bestaan uit onverzorgde perrons en een huisje waar soms een kaartjesverkoper zit.De trein blijft er niet veel langer staan dan nodig is voor de vijf mensen die uitstappen, opnaar het volgende perron.

 

De enige onderbreking van de eentonigheid op dit moment is de komst van twee mannen in het zwart, brute, onbehouwen kerels die blijven staan. Op de achterkant van hun kleding staat het woord "Ochrana" geschreven. Dat is de veiligheidsdienst van de spoorwegen maar ik zie in deze mannen vooral een bedreiging van mijn veiligheid.

Do Svidanja

De derde dag

 

www.rusland.nl 


Posted: 23:01, 24/10/2008
Add Comment

<- Last Page | Next Page ->